How do I do dual extrusion??? (Artemis 300)

Having a problem? Post it here and someone will be along shortly to help
Post Reply
Unknown Target
Plasticator
Posts: 17
Joined: Thu May 28, 2020 11:01 pm

How do I do dual extrusion??? (Artemis 300)

Post by Unknown Target »

Hi, there's no help documentation on this.

How do I load both filaments into the Artemis 300 and print with them? Every time I load a filament it stops maybe 6 inches from the nozzle, so when I start printing with just one extruder it doesn't actually feed through.

What's more, I don't know how to configure it using Cura to print using one extruder or the other and how to tell it to switch. Please help?

Thanks!

geneb
ULTIMATE 3D JEDI
Posts: 5100
Joined: Mon Oct 15, 2012 12:47 pm
Location: Graham, WA
Contact:

Re: How do I do dual extrusion??? (Artemis 300)

Post by geneb »

The filament load script knows to stop short of the split feeder on load. In order for it to properly feed when a print begins, you need to use the current dual extrusion configuration for Cura that's on the SeeMeCNC git repository.

g.
Delta Power!
Defeat the Cartesian Agenda!
http://www.f15sim.com - 80-0007, The only one of its kind.
http://geneb.simpits.org - Technical and Simulator Projects

Unknown Target
Plasticator
Posts: 17
Joined: Thu May 28, 2020 11:01 pm

Re: How do I do dual extrusion??? (Artemis 300)

Post by Unknown Target »

Ok, so one bit of confusion I had was if all Artemis 300 printers have a Y extruder, why is there a single nozzle preset included at all? Wouldn't I always want to use the dual print preset and just not print with the second nozzle?

geneb
ULTIMATE 3D JEDI
Posts: 5100
Joined: Mon Oct 15, 2012 12:47 pm
Location: Graham, WA
Contact:

Re: How do I do dual extrusion??? (Artemis 300)

Post by geneb »

Not all Artemis 300s were shipped with the Y adapter. The 2nd extruder used to be an option. I'm not sure when it became the default.

g.
Delta Power!
Defeat the Cartesian Agenda!
http://www.f15sim.com - 80-0007, The only one of its kind.
http://geneb.simpits.org - Technical and Simulator Projects

Post Reply

Return to “Troubleshooting”