Parts of first layer look bad

Having a problem? Post it here and someone will be along shortly to help
Post Reply
maverick
Plasticator
Posts: 11
Joined: Mon Aug 12, 2019 10:09 am

Parts of first layer look bad

Post by maverick »

I have the Artemis 300. I am using atomic filament but lately, the first layer has parts that look like crap, see picture. The bed is clean, I have poked a thin acupuncture needle through the hotend to make sure it is clear. Anyone have any idea's ??
IMG_7405.jpg
IMG_7405.jpg (404.95 KiB) Viewed 122 times
Attachments
IMG_7404.jpg
IMG_7404.jpg (443.78 KiB) Viewed 122 times

geneb
ULTIMATE 3D JEDI
Posts: 5046
Joined: Mon Oct 15, 2012 12:47 pm
Location: Graham, WA
Contact:

Re: Parts of first layer look bad

Post by geneb »

It almost looks like you're too high.

Home the printer, do a G0 Z0 and then using the movement buttons in the interface, move the nozzle to where that part is printing poorly. Take a look at the distance between the nozzle tip and the bed. If there's a "big" gap there, you might try re-running the calibration process. If you've removed & replaced the glass, that can cause problems as the bed map will have changed and can result in high or low spots that weren't present before. The bed glass is perfectly flat to US, but to a 3D printer, it can be a wavy surface.

g.
Delta Power!
Defeat the Cartesian Agenda!
http://www.f15sim.com - 80-0007, The only one of its kind.
http://geneb.simpits.org - Technical and Simulator Projects

maverick
Plasticator
Posts: 11
Joined: Mon Aug 12, 2019 10:09 am

Re: Parts of first layer look bad

Post by maverick »

so should I run the first probe macro ?? or the _probe Autolevel ?

maverick
Plasticator
Posts: 11
Joined: Mon Aug 12, 2019 10:09 am

Re: Parts of first layer look bad

Post by maverick »

Its weird, if I use a raft the 1st few layers look awesome! See picture, then when it gets to the model the same thing starts happening, it eventually fixes itself by adding more layers which smooth's it out but this is weird. I wonder if I have some cura settings that are off ?
Attachments
IMG_7411.jpg
IMG_7411.jpg (646.05 KiB) Viewed 113 times

geneb
ULTIMATE 3D JEDI
Posts: 5046
Joined: Mon Oct 15, 2012 12:47 pm
Location: Graham, WA
Contact:

Re: Parts of first layer look bad

Post by geneb »

You can just re-run the bed mapping process. I don't recall the command off the top of my head.

g.
Delta Power!
Defeat the Cartesian Agenda!
http://www.f15sim.com - 80-0007, The only one of its kind.
http://geneb.simpits.org - Technical and Simulator Projects

Post Reply

Return to “Troubleshooting”