RESOLVED: Z probe issues after recalibration

Having a problem? Post it here and someone will be along shortly to help
H0bb3z
Noob
Posts: 2
Joined: Wed Sep 05, 2018 7:31 pm

RESOLVED: Z probe issues after recalibration

Postby H0bb3z » Sun Sep 30, 2018 3:14 pm

I'm a bit of a noobie at 3D printing, but I just completed a RMax v3.2 kit. All wiring looks like all is working, bed heating works, individual stepper control works as advertised. I ran the First Probe macro and it appeared to complete just fine, but as I was attempting to finish the calibration (the paper trick), I'm starting to see issues with the Z axis stepper.

As I recalibrate, I'm consistently getting "Warning: Z probe readings not consistent" and then "Error: Z probe was not triggered during probe move" - this results in an "Error: Compensation or calibration cancelled due to probing errors"

I've reset things to default and rerun the First Probe again. Now it appears to hit the Y axis upright when running a bed calibration. I've been looking at some of the common errors in the forum posts and I've checked belt tightness, connections, etc. but I'm still having the Z probe issue.

Edit: the X axis stepper appears to be impacted when the Y upright is hit -- the bearing housing gets stuck lower on the axis after impact, so that when the printing head centers again, it is offset a bit due to the X axis being lower than the other axes. At the end, all axes home correctly though.

Any insight where I might focus my efforts here?

RESOLUTION: I opened a support ticket to see if they could give me some options and they suggested the reset include deletion of two key files in the /sys folder: config-override.g and heightmap.csv. Do this after selecting "Load Factory Defaults" on the General tab of the Duet Wifi Settings. (NOTE: you can delete the files in the System Editor tab by selecting them, then right-clicking and choosing delete).

After I did this, then reran the First Probe macro, it corrected the issue. Also, I didn't know that if you run any probes after bed mapping, it effectively cancels out the bed mapping.

User avatar
rootboy
Printmaster!
Posts: 242
Joined: Wed Mar 12, 2014 2:34 am
Location: Lewisburg, Tennessee

Re: RESOLVED: Z probe issues after recalibration

Postby rootboy » Fri Oct 26, 2018 10:19 pm

Good to hear! I noticed that if I didn't home my printer between calibration attempts, it would do the same thing. Something to keep in mind.

jadedsecurity
Noob
Posts: 1
Joined: Wed Oct 24, 2018 11:00 pm

Re: RESOLVED: Z probe issues after recalibration

Postby jadedsecurity » Sun Nov 11, 2018 1:50 pm

Having the same issue.. Checked belts, wiring etc.. It keeps hitting Y axis no matter what I do.

User avatar
geneb
ULTIMATE 3D JEDDI
Posts: 4745
Joined: Mon Oct 15, 2012 12:47 pm
Location: Graham, WA
Contact:

Re: RESOLVED: Z probe issues after recalibration

Postby geneb » Mon Nov 12, 2018 8:31 am

Have you contacted support?

g.
Delta Power!
Defeat the Cartesian Agenda!
http://www.f15sim.com - 80-0007, The only one of its kind.
http://geneb.simpits.org - Technical and Simulator Projects

Jmorovich
Noob
Posts: 2
Joined: Tue Dec 04, 2018 1:36 pm

Re: RESOLVED: Z probe issues after recalibration

Postby Jmorovich » Wed Dec 05, 2018 4:00 pm

I am having the same issue. Had to replace duet board when it failed. Afterwards, the printer prints large and then trying to calibrate it has made it do all sorts of goofy things, including ramming against the Y and X pillars. Also the center seems offset.

dc42
Printmaster!
Posts: 422
Joined: Mon Mar 07, 2016 10:17 am

Re: RESOLVED: Z probe issues after recalibration

Postby dc42 » Wed Dec 05, 2018 4:08 pm

Jmorovich wrote:I am having the same issue. Had to replace duet board when it failed. Afterwards, the printer prints large and then trying to calibrate it has made it do all sorts of goofy things, including ramming against the Y and X pillars. Also the center seems offset.


That's almost certainly due to incorrect files on the SD card. Maybe your new Duet had the factory default files on it instead of the ones customised for your R3.2 or Artemis.

Jmorovich
Noob
Posts: 2
Joined: Tue Dec 04, 2018 1:36 pm

Re: RESOLVED: Z probe issues after recalibration

Postby Jmorovich » Thu Dec 06, 2018 5:06 pm

dc42 wrote:
Jmorovich wrote:I am having the same issue. Had to replace duet board when it failed. Afterwards, the printer prints large and then trying to calibrate it has made it do all sorts of goofy things, including ramming against the Y and X pillars. Also the center seems offset.


That's almost certainly due to incorrect files on the SD card. Maybe your new Duet had the factory default files on it instead of the ones customised for your R3.2 or Artemis.



Did the firmware upgrade with the files downloaded from seemecnc


Return to “Troubleshooting”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests