RAMbo reboots during slow prints (<40 mm/s), but works fine in faster prints

All things related to the Rostock MAX 3D Printer, the worlds FIRST Delta kit!
Post Reply
noisetank01
Plasticator
Posts: 6
Joined: Fri Jul 17, 2015 12:29 am

RAMbo reboots during slow prints (<40 mm/s), but works fine in faster prints

Post by noisetank01 » Mon May 20, 2019 2:23 pm

Hello all! I'm having an issue where my Rostock Max V2 reboots during slow prints. I've reproduced it reliably somewhere around <40 mm/s. basically, the printer finishes the skirt just fine at the slow speed, but when it starts the print, it usually can't finish even one layer, (sometimes even a single line) before the printer reboots. It prints just fine at higher speeds, 60-70mm/s (even 125mm/s!), but for some reason printing slow is a challenge. I used to be able to print suuuuper slow about a half a year ago when I was really into printing D&D miniatures, but I'm not sure what could've changed that's managed to upset the system.

Could it be a microstepping/memory problem? Could it be a problem with my first layer settings? (it happens whether i'm using a raft or not). Is it a bug?
I'm printing in Simplify 3D via USB, running Repetier 0.92 on a RAMbo ver1.3 (arduino is on 1.6.9).

Thanks in advance!
--
Rostock Max V2 w/ e3Dv6 hotend, Bondtech QR Extruder, TrickLaser Carbon Fiber Arms. S3D settings and eeprom attached below:
Attachments
eeprom_settings 5-19-2019 (for 255c).ini
eeprom
(1.77 KiB) Downloaded 2 times
11.PNG
advanced
10.PNG
other
09.PNG
speeds
08.PNG
G-Code
07.PNG
cooling
05.PNG
support
04.PNG
infill
02.PNG
layer
01.PNG
extruder

noisetank01
Plasticator
Posts: 6
Joined: Fri Jul 17, 2015 12:29 am

Re: RAMbo reboots during slow prints (<40 mm/s), but works fine in faster prints

Post by noisetank01 » Mon May 20, 2019 6:49 pm

I believe I've figured it out!

In addition to my main speed being extremely low, my first layer speed was set to 5%, which is apparently too low for either S3D or the RAMbo to handle. So far, after changing it to 50% my prints are surviving with no problems. If anything changes I will report here, but I'm hoping that it will be alright and at least if someone else has this issue in the future this post will be of use to them.

User avatar
geneb
ULTIMATE 3D JEDDI
Posts: 4952
Joined: Mon Oct 15, 2012 12:47 pm
Location: Graham, WA
Contact:

Re: RAMbo reboots during slow prints (<40 mm/s), but works fine in faster prints

Post by geneb » Tue May 21, 2019 8:43 am

You also need to rebuild the firmware using v1.6.0 of the Arduino IDE. Higher releases can result in weird behavior due to compiler changes.

g.
Delta Power!
Defeat the Cartesian Agenda!
http://www.f15sim.com - 80-0007, The only one of its kind.
http://geneb.simpits.org - Technical and Simulator Projects

Post Reply

Return to “Rostock MAX”