Repetier 091 for Rostock MAX now available

All things related to the Rostock MAX 3D Printer, the worlds FIRST Delta kit!
User avatar
bubbasnow
ULTIMATE 3D JEDDI
Posts: 1064
Joined: Fri Aug 02, 2013 4:24 pm
Location: Dayton, WA

Re: Repetier 091 for Rostock MAX now available

Postby bubbasnow » Mon Mar 17, 2014 8:57 am

Chrissi wrote:Bubba,
On the new laptop with Win 8.1 it stuffs it in the C:\programsx86\ folder. But I also tried it on my trusty Vaio running XP with same result. Both laptops also have software,routines, IDE & USB drivers for 4D Systems displays that also use the Arduino IDE. That is the only recent change/addition I can think of.
My last desperate step is going to be putting a virgin Arduino IDE on another laptop running XP that has never had either, then try to compile. That does not make sense to me though because I thought compile is entirely an internal event between the IDE and the sketch folder. Is there anything in the IDE other than MEGA 2560 and COM port to set or check?

Thanks, Chrissi


when you connect to your RAMBo what device is showing up in the device manager connected to usb?

User avatar
mhackney
ULTIMATE 3D JEDDI
Posts: 5411
Joined: Mon Mar 26, 2012 4:15 pm
Location: MA, USA
Contact:

Re: Repetier 091 for Rostock MAX now available

Postby mhackney » Mon Mar 17, 2014 9:03 am

Chrissi, a couple of questions:

Were you able to compile the firmware in Arduino BEFORE downloading the new sources?

I literally just installed the IDE and the firmware on Windows XP yesterday, configured the board and connection type and all was fine. I suspect there is some environmental issue. What version of Arduino IDE are you running?

Sublime Layers - my blog on Musings and Experiments in 3D Printing Technology and Art

Start Here:
A Strategy for Successful (and Great) Prints

Strategies for Resolving Print Artifacts

The Eclectic Angler

Chrissi
Printmaster!
Posts: 144
Joined: Sat Feb 15, 2014 9:20 pm
Contact:

Re: Repetier 091 for Rostock MAX now available

Postby Chrissi » Mon Mar 17, 2014 9:28 am

Hi,
Running IDE 1.0.5 r2 under Win8.1 & XP
Yes, it all worked wonderfully, printer worked great until I decided to recalibrate. I D/L'd the new firmware which at the time had the Y tower motor reversed. It crashed and I changed the Configuration.h to make that motor normal. Have not been able to configure since.
Agreed, environment is probably messed up but do not know where or how.
Thanks, Chrissi
...Chrissi

Rostock MAX
www.CozyGirrrl.com

User avatar
Batteau62
Printmaster!
Posts: 399
Joined: Wed Apr 03, 2013 12:36 pm
Location: Connecticut

Re: Repetier 091 for Rostock MAX now available

Postby Batteau62 » Mon Mar 17, 2014 2:31 pm

Bit the bullet...upgraded to 091. :? Windows laptop running Win8, used Aurduino 1.0.5, DL'd firmware from SeeMe Git link. Loaded with zero issues. :) Went to G28...and the X & Z steppers were reversed. :( Switched them in firmware, re-uploaded, no probs. :) G28...all's fine. :D Ran through the calibration with geneb at the end of the manual (can't say enough how much we owe gene for his excellent work ;) ) So far so good. Now to test print.

P.S. Keep the faith Chrissi ;) You will get it straightened out. Good Luck :!:
-"Simpler is better, except when complicated looks really cool."
-"As soon as you make something fool proof...along comes an idiot."
-"I have not failed. I've just found 10,000 ways that won't work." ~Thomas Edison

User avatar
bubbasnow
ULTIMATE 3D JEDDI
Posts: 1064
Joined: Fri Aug 02, 2013 4:24 pm
Location: Dayton, WA

Re: Repetier 091 for Rostock MAX now available

Postby bubbasnow » Mon Mar 17, 2014 3:31 pm

Is the arduino driver signed now? when I first installed on my windows 8 machine I had to disable driver Signing under advanced startup options before I could even talk to my devices

Chrissi
Printmaster!
Posts: 144
Joined: Sat Feb 15, 2014 9:20 pm
Contact:

Re: Repetier 091 for Rostock MAX now available

Postby Chrissi » Mon Mar 17, 2014 3:46 pm

SOLVED! ...a last :oops:
Entirely my fault. I had done "a little housekeeping" because I did not like the error messages on load about directories with "-" characters etc, I did not like the nested empty subdirectories so I had moved "Repetier" folder up under "Libraries" ...DOH.
Thank you everybody for trying to help!
...Chrissi
...Chrissi

Rostock MAX
www.CozyGirrrl.com

Chrissi
Printmaster!
Posts: 144
Joined: Sat Feb 15, 2014 9:20 pm
Contact:

Re: Repetier 091 for Rostock MAX now available

Postby Chrissi » Mon Mar 17, 2014 9:50 pm

mhackney, Thanks for the brilliant config.h file. Nice prints too.
My latest print is not a big one, yet it has frozen twice in a row about 3/4 the way through printing from the uSD card. I checked the G-code output before loading it onto the card to make sure it was complete. Print is probably too short to be a heat issue. Before I had the compiling issue it always printed to the finish on this part. These two parts appear to be to the same Z height... just measured they quit within 0.010"Z of each other, different X-Y location.
Still happier to be printing than wishing I could =)
....Chrissi
...Chrissi

Rostock MAX
www.CozyGirrrl.com

User avatar
Eaglezsoar
ULTIMATE 3D JEDDI
Posts: 7185
Joined: Sun Apr 01, 2012 5:26 pm

Re: Repetier 091 for Rostock MAX now available

Postby Eaglezsoar » Mon Mar 17, 2014 9:55 pm

Chrissi wrote:mhackney, Thanks for the brilliant config.h file. Nice prints too.
My latest print is not a big one, yet it has frozen twice in a row about 3/4 the way through printing from the uSD card. I checked the G-code output before loading it onto the card to make sure it was complete. Print is probably too short to be a heat issue. Before I had the compiling issue it always printed to the finish on this part. These two parts appear to be to the same Z height... just measured they quit within 0.010"Z of each other, different X-Y location.
Still happier to be printing than wishing I could =)
....Chrissi

If the card you are using came with the kit it is most likely a generic card with no class. A "normal" card will have a half circle with a class number inside.
There have been reports of prints aborting because of the generic card. I recommend you buy a card with a class of at least 5, 10 would be better.

Chrissi
Printmaster!
Posts: 144
Joined: Sat Feb 15, 2014 9:20 pm
Contact:

Re: Repetier 091 for Rostock MAX now available

Postby Chrissi » Tue Mar 18, 2014 12:05 am

Good tip, is there as size limitation to the cards?
...Chrissi

..okay found a Sandisk class (4), the one I was printing with was classless. Printer warming up now.
...Chrissi

Rostock MAX
www.CozyGirrrl.com

Chrissi
Printmaster!
Posts: 144
Joined: Sat Feb 15, 2014 9:20 pm
Contact:

Re: Repetier 091 for Rostock MAX now available

Postby Chrissi » Tue Mar 18, 2014 1:42 am

Yes! the better quality SD card finished the print! Yay! (indoor fireworks, confetti, crowd of one goes wild)
Thank you!
..Chrissi
...Chrissi

Rostock MAX
www.CozyGirrrl.com

Gimbal
Printmaster!
Posts: 44
Joined: Tue May 28, 2013 10:25 am

Re: Repetier 091 for Rostock MAX now available

Postby Gimbal » Tue Mar 18, 2014 7:36 am

Maybe of topic but has any body got the Due(ramps fd) to work with 0.91 firmware, if so any benefits? :?:

User avatar
Eaglezsoar
ULTIMATE 3D JEDDI
Posts: 7185
Joined: Sun Apr 01, 2012 5:26 pm

Re: Repetier 091 for Rostock MAX now available

Postby Eaglezsoar » Tue Mar 18, 2014 9:09 am

Chrissi wrote:Yes! the better quality SD card finished the print! Yay! (indoor fireworks, confetti, crowd of one goes wild)
Thank you!
..Chrissi


Glad I could help. These cheap cards come with the LCD when Seemecnc purchases them so we can blame the cheap Chinese for supplying them.
I would like to get the word out to everyone to change to a better card. I'm glad it worked for you.

User avatar
geneb
ULTIMATE 3D JEDDI
Posts: 4639
Joined: Mon Oct 15, 2012 12:47 pm
Location: Graham, WA
Contact:

Re: Repetier 091 for Rostock MAX now available

Postby geneb » Tue Mar 18, 2014 9:38 am

...except the boards are manufactured in Tennessee.... :D

g.
Delta Power!
Defeat the Cartesian Agenda!
http://www.f15sim.com - 80-0007, The only one of its kind.
http://geneb.simpits.org - Technical and Simulator Projects

Chrissi
Printmaster!
Posts: 144
Joined: Sat Feb 15, 2014 9:20 pm
Contact:

Re: Repetier 091 for Rostock MAX now available

Postby Chrissi » Tue Mar 18, 2014 10:27 am

Yeah those hillbilly cards... ;)
I am just happy to have my printer back. I was told last night how spoiled I am... I AM NOT SPOILED! I am not! I am not! :oops:

Can we please have a knowledge base & sticky FAQ with moderated posts (relevancy, no chatter) for these different topics, i.e.
FAQ: SD cards, make sure the ones you are using are class (5) or higher, lower ones have been known to lock up.
FAQ: Prints locking up; see FAQ SD cards, FAQ Rambo cooling fan, etc.
Same thing for setup, calibration, settings for PLA, ABS, other materials, nozzle sizes. Eventually some of this could be in a tabular format, this machine, firmware, extruder, hot end, nozzle, material.
To get to the optimized firmware download I had to read 12 pages into the thread.
Could not have done this without this forum and the excellent support. Thanks guys!
...Chrissi
...Chrissi

Rostock MAX
www.CozyGirrrl.com

User avatar
Eaglezsoar
ULTIMATE 3D JEDDI
Posts: 7185
Joined: Sun Apr 01, 2012 5:26 pm

Re: Repetier 091 for Rostock MAX now available

Postby Eaglezsoar » Tue Mar 18, 2014 10:45 am

geneb wrote:...except the boards are manufactured in Tennessee.... :D

g.


Oh No. Darn backwoods hillbillies.

User avatar
bubbasnow
ULTIMATE 3D JEDDI
Posts: 1064
Joined: Fri Aug 02, 2013 4:24 pm
Location: Dayton, WA

Re: Repetier 091 for Rostock MAX now available

Postby bubbasnow » Tue Mar 18, 2014 11:45 am

Gimbal wrote:Maybe of topic but has any body got the Due(ramps fd) to work with 0.91 firmware, if so any benefits? :?:

Check out this for Due updates
http://forum.seemecnc.com/viewtopic.php?f=54&t=4203&start=60

User avatar
PurpleDrank
Plasticator
Posts: 7
Joined: Sat Jun 22, 2013 3:15 pm

Re: Repetier 091 for Rostock MAX now available

Postby PurpleDrank » Wed Mar 19, 2014 1:05 pm

MSURunner wrote:
I was thinking of digging through these this weekend if I get bored... Both of these are on the list for me as well as incorporating some different things... combining menus to become a bit of a MaReptierLin menu as Marlin and older Repetiers had some nice features I'd like to see... I'll post files if I get it working as intended...


Awesome, if I do get some time I might try to do a little fiddling as well, firmware isn't generally my strong suit though.

GarageBay9
Printmaster!
Posts: 42
Joined: Tue Aug 13, 2013 10:03 pm

Re: Repetier 091 for Rostock MAX now available

Postby GarageBay9 » Wed Mar 19, 2014 8:39 pm

I'm having a couple of issues after I upgraded to the .91 firmware.

- The machine seems to have very little buffer for commands anymore. A couple manual extrude commands with the GUI from Repetier-host jams it up. Baudrate is 25000 in all the settings though?

- I'm getting an issue where a print seems to be filament starved, almost like the extruder motor settings are off and requested extrusion isn't matching actual extrusion. But I have the later (hobbed bolt / direct drive) extruder setup, not the early version, and I haven't modified it in any way. I'm using the .91 version downloaded off the first post. It only seems to do it with a certain print, too. I tried running an older print from the SD card and it wasn't exhibiting the same behavior.

This is really baffling me, and I've got a deadline I'm trying to meet for a client... could use some help.

User avatar
mhackney
ULTIMATE 3D JEDDI
Posts: 5411
Joined: Mon Mar 26, 2012 4:15 pm
Location: MA, USA
Contact:

Re: Repetier 091 for Rostock MAX now available

Postby mhackney » Wed Mar 19, 2014 8:46 pm

I'm not sure about the 1st issue you mention. One thing you can try is to temporarily disable the LCD from the code and see if the problem still exists. That would remove some bits from the image and maybe free space.

- I'm getting an issue where a print seems to be filament starved, almost like the extruder motor settings are off and requested extrusion isn't matching actual extrusion. But I have the later (hobbed bolt / direct drive) extruder setup, not the early version, and I haven't modified it in any way. I'm using the .91 version downloaded off the first post. It only seems to do it with a certain print, too. I tried running an older print from the SD card and it wasn't exhibiting the same behavior.


Did you set the extruder current value in the Configuration.h to what you had in your earlier firmware? Also, I am not following what you are saying in the last line about running an older print from the SD card. If this was a firmware issue, then it wouldn't matter if it was a newly sliced or older sliced print. What did you mean?

regards,
Michael

Sublime Layers - my blog on Musings and Experiments in 3D Printing Technology and Art

Start Here:
A Strategy for Successful (and Great) Prints

Strategies for Resolving Print Artifacts

The Eclectic Angler

GarageBay9
Printmaster!
Posts: 42
Joined: Tue Aug 13, 2013 10:03 pm

Re: Repetier 091 for Rostock MAX now available

Postby GarageBay9 » Wed Mar 19, 2014 8:56 pm

I was running a print that I know worked well with the previous (0.80?) firmware, since I had printed it prior to reflashing the machine. The print I'm having trouble with is new, so I wasn't sure if it's a gcode issue or a firmware issue.

I'll check the extruder settings. EDIT: It's set to 92.4 everywhere, in both firmware versions.
Last edited by GarageBay9 on Wed Mar 19, 2014 9:04 pm, edited 1 time in total.

User avatar
mhackney
ULTIMATE 3D JEDDI
Posts: 5411
Joined: Mon Mar 26, 2012 4:15 pm
Location: MA, USA
Contact:

Re: Repetier 091 for Rostock MAX now available

Postby mhackney » Wed Mar 19, 2014 9:01 pm

In Configuration.h look for:

Code: Select all

#if MOTHERBOARD==301
#define MOTOR_CURRENT {175,175,175,200,0} // Values 0-255 (RAMBO 135 = ~0.75A, 185 = ~1A)


The "200" position is for the 1st extruder. I like to run my EZStuders at 225-235. If too low, you can get skipped steps. Also, make sure your RAMBo is cooled with a fan. The drivers can get very warm and also skip.

Sublime Layers - my blog on Musings and Experiments in 3D Printing Technology and Art

Start Here:
A Strategy for Successful (and Great) Prints

Strategies for Resolving Print Artifacts

The Eclectic Angler

GarageBay9
Printmaster!
Posts: 42
Joined: Tue Aug 13, 2013 10:03 pm

Re: Repetier 091 for Rostock MAX now available

Postby GarageBay9 » Wed Mar 19, 2014 9:27 pm

My previous firmware apparently had them all at 195... Should I use that or the 175 / 225 combo?

User avatar
mhackney
ULTIMATE 3D JEDDI
Posts: 5411
Joined: Mon Mar 26, 2012 4:15 pm
Location: MA, USA
Contact:

Re: Repetier 091 for Rostock MAX now available

Postby mhackney » Wed Mar 19, 2014 9:28 pm

I think 195 is a little low for the EZStruder. I'd bump it up to 225 and leave the others alone.

Sublime Layers - my blog on Musings and Experiments in 3D Printing Technology and Art

Start Here:
A Strategy for Successful (and Great) Prints

Strategies for Resolving Print Artifacts

The Eclectic Angler

GarageBay9
Printmaster!
Posts: 42
Joined: Tue Aug 13, 2013 10:03 pm

Re: Repetier 091 for Rostock MAX now available

Postby GarageBay9 » Wed Mar 19, 2014 10:44 pm

Well, it's printing the .5mm thin wall calibration cube just fine. I dunno what the issue was... we'll see if the file that was giving me problems works now, or if there's just something borked with it.

User avatar
bubbasnow
ULTIMATE 3D JEDDI
Posts: 1064
Joined: Fri Aug 02, 2013 4:24 pm
Location: Dayton, WA

Re: Repetier 091 for Rostock MAX now available

Postby bubbasnow » Thu Mar 20, 2014 4:07 pm

Any luck getting .91.7 working?


Return to “Rostock MAX”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests