Assistance Needed

All about the retired H-1.1 3D Printers
User avatar
Mike&Mr.Stevens
Plasticator
Posts: 10
Joined: Fri May 17, 2013 4:53 pm

Assistance Needed

Postby Mike&Mr.Stevens » Fri May 17, 2013 5:17 pm

Hello world! I have problem with my H1.1, with no further introduction lets get to it.
My Printer is fantastic with the only problem being that all of my prints turn out about 20% shorter than they should be. I have included photos of what should a 20x20x10 box. Sometimes I can compensate before I print, but guessing how much altering I should do has become a hassle. Perhaps this friendly community has some suggestions. Normally I could just trail and error change my settings to try and find my problem, however my attempts are futile to say at the least. I am running the newest Repetier-Host, it's bundled with the newest Slic3r, and I am using Marlin for my firmware because I have had... issues with Repetier-Firmware. Many thanks for any response and constructive critizism. Cheers!
DSC00329.JPG
X axis
DSC00330.JPG
Y axis
DSC00332.JPG
Z axis

User avatar
foshon
Printmaster!
Posts: 605
Joined: Fri Mar 08, 2013 3:05 pm
Location: Just to the right of SeeMeCNC

Re: Assistance Needed

Postby foshon » Fri May 17, 2013 7:04 pm

I do believe your z-axis steps per/mm are 19.1% low. Have you verified that the call for 20mm gets you 20mm in lift?
Purple = sarcasm

Please do a board search before posting your question, many have been answered with very time consuming detail already.

User avatar
Mike&Mr.Stevens
Plasticator
Posts: 10
Joined: Fri May 17, 2013 4:53 pm

Re: Assistance Needed

Postby Mike&Mr.Stevens » Fri May 24, 2013 3:31 pm

foshon wrote:I do believe your z-axis steps per/mm are 19.1% low. Have you verified that the call for 20mm gets you 20mm in lift?

I don't have the best accuracy, but here are my numbers;
Command|Result
0.1= 0.0127
0.5= 0.3556
1= 0.762
10= 8.001
20= 15.951

User avatar
foshon
Printmaster!
Posts: 605
Joined: Fri Mar 08, 2013 3:05 pm
Location: Just to the right of SeeMeCNC

Re: Assistance Needed

Postby foshon » Fri May 24, 2013 6:09 pm

Mike&Mr.Stevens wrote:
foshon wrote:I do believe your z-axis steps per/mm are 19.1% low. Have you verified that the call for 20mm gets you 20mm in lift?

I don't have the best accuracy, but here are my numbers;
Command|Result
0.1= 0.0127
0.5= 0.3556
1= 0.762
10= 8.001
20= 15.951



The math says you take the steps you expected and divide it by what you got. So if your steps/mm is 700 you would take 700x20=14000/15.951 and your new steps/mm would be 877.687.
Purple = sarcasm

Please do a board search before posting your question, many have been answered with very time consuming detail already.

User avatar
Mike&Mr.Stevens
Plasticator
Posts: 10
Joined: Fri May 17, 2013 4:53 pm

Re: Assistance Needed

Postby Mike&Mr.Stevens » Tue May 28, 2013 4:16 pm

Thanks, I think I understand but when I go into the coding and adjust the steps per mm in the z axis, the machine does not register the changes.

User avatar
foshon
Printmaster!
Posts: 605
Joined: Fri Mar 08, 2013 3:05 pm
Location: Just to the right of SeeMeCNC

Re: Assistance Needed

Postby foshon » Tue May 28, 2013 7:12 pm

Mike&Mr.Stevens wrote:Thanks, I think I understand but when I go into the coding and adjust the steps per mm in the z axis, the machine does not register the changes.



What board/firmware combo are you using? I know the H-1's originally had some goofy CNC stuff I know nothing about.
Purple = sarcasm

Please do a board search before posting your question, many have been answered with very time consuming detail already.

User avatar
Mike&Mr.Stevens
Plasticator
Posts: 10
Joined: Fri May 17, 2013 4:53 pm

Re: Assistance Needed

Postby Mike&Mr.Stevens » Tue May 28, 2013 8:20 pm

Thanks,
I'm using rambo and Marlin.

User avatar
foshon
Printmaster!
Posts: 605
Joined: Fri Mar 08, 2013 3:05 pm
Location: Just to the right of SeeMeCNC

Re: Assistance Needed

Postby foshon » Thu May 30, 2013 6:49 pm

Mike&Mr.Stevens wrote:Thanks,
I'm using rambo and Marlin.



You want to change this section here:

Code: Select all

//#define DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT   {80,80,1600,761.328}    //mendelmax with MicroExtruder 1.4.2 and PBC Leadscrews
#define DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT   {80,80,1511.81102362205,761.328}    //mendelmax with MicroExtruder 1.4.2 and Precision ACME Leadscrews
#define DEFAULT_MAX_FEEDRATE          {500, 500, 5, 200}    // (mm/sec)   
#define DEFAULT_MAX_ACCELERATION      {2000,2000,50,500}    // X, Y, Z, E maximum start speed for accelerated moves. E default values are good for skeinforge 40+, for older versions raise them a lot.


If you are using repetier host make sure you change the value in the eeprom section as well. This post has a screenshot of the area you will need to alter.

http://forum.seemecnc.com/viewtopic.php?f=54&t=1948#p12916 Top line
Purple = sarcasm

Please do a board search before posting your question, many have been answered with very time consuming detail already.

User avatar
Mike&Mr.Stevens
Plasticator
Posts: 10
Joined: Fri May 17, 2013 4:53 pm

Re: Assistance Needed

Postby Mike&Mr.Stevens » Thu May 30, 2013 7:27 pm

Cool, I'll give it a go.

User avatar
Mike&Mr.Stevens
Plasticator
Posts: 10
Joined: Fri May 17, 2013 4:53 pm

Re: Assistance Needed

Postby Mike&Mr.Stevens » Wed Jun 05, 2013 6:32 pm

Just tweaked the settings in repetiers eeprom configuration window. works fine now.


Return to “H-1.1 3D Printers”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest