First Prints

Show off your latest creations, whether 3D printed or not
Post Reply
darus67
Prints-a-lot
Posts: 23
Joined: Mon Mar 26, 2012 7:59 pm
Location: Minneapolis, MN

First Prints

Post by darus67 » Thu Sep 27, 2012 4:19 pm

My H1.1 made its first prints last night.

First ever print looked like this:
firstprint.jpg


After that I figured out that the extruder pinch rollers weren't tight enough and they were slipping.
I tightened them up and ran it again.
secondprint.jpg


Not bad. Not bad at all.
But wait... That was supposed to be a 20mm cube.
It came out 20x20x10. I'm assuming I have my steps/mm wrong for the Z-axis.

And here's the machine:
printer.jpg


Wiring is hanging all over, electronics aren't enclosed, no endstops...
Lots to do yet, but IT PRINTS!

johnoly99
Printmaster!
Posts: 736
Joined: Mon Mar 26, 2012 1:07 pm
Location: Goshen, IN

Re: First Prints

Post by johnoly99 » Thu Sep 27, 2012 8:26 pm

Its beautiful! Yes, your z steps per need doubled if it only came out half scale. Double check the file to be sure it is 20mm not 10.

Polygonhell
ULTIMATE 3D JEDDI
Posts: 2430
Joined: Mon Mar 26, 2012 1:44 pm
Location: Redmond WA

Re: First Prints

Post by Polygonhell » Thu Sep 27, 2012 8:58 pm

The "standard" 20mm test cube is 20x20x10.

User avatar
michaellatif
Printmaster!
Posts: 357
Joined: Mon Mar 26, 2012 1:34 pm
Location: RTP, NC

Re: First Prints

Post by michaellatif » Thu Sep 27, 2012 9:50 pm

Polygonhell wrote:The "standard" 20mm test cube is 20x20x10.

Yeah, I ran into that one myself. 'Why is this cube printing at half height???' :P
Mike Latif
H-1 #3

darus67
Prints-a-lot
Posts: 23
Joined: Mon Mar 26, 2012 7:59 pm
Location: Minneapolis, MN

Re: First Prints

Post by darus67 » Sat Sep 29, 2012 2:19 am

This cube I designed myself, so I know for certain it was 20x20x20.
I fixed the Z height issue last night and was able to print an actual cube.
Now I can see that I have other issues.
There's some backlash in X & Y because I don't have any belt tensioners, yet.

cubeFront.jpg

The waviness in the face I have on top in this photo bothers me. I have no idea where thats coming from.
That was the front face, as it was printing. The sides and rear faces do not show that same wavy pattern.

nickel.jpg

This print has terrible skew in the +X direction, but it's not every layer. It looks like every other layer got skewed.
Stepper current too low? Feed rate too high?
The weird thing is, after I printed this, I printed the cube without changing any settings.

Polygonhell
ULTIMATE 3D JEDDI
Posts: 2430
Joined: Mon Mar 26, 2012 1:44 pm
Location: Redmond WA

Re: First Prints

Post by Polygonhell » Sat Sep 29, 2012 2:07 pm

Waviness is usually a pulley or idlers that's off center, so the length of the belt is effectively changing as it moves along the axis.
It can also be caused by depositing too much filament, though that's generally less regular than your picture.

darus67
Prints-a-lot
Posts: 23
Joined: Mon Mar 26, 2012 7:59 pm
Location: Minneapolis, MN

Re: First Prints

Post by darus67 » Sun Sep 30, 2012 12:02 pm

I finally measured my motor drive current. I was only driving about 100 mA per phase. Knowing that, I'm surprised it worked as well as it did. I turned the current up and printed the nickel calibration again. It looks much better now, but the nickel doesn't fit and there's some extra blobbies. I don't have my extruder calibrated properly, yet. I'm pretty sure I'm over-extruding. I also need to play with my retract settings in Slic3r.

nickelthing.jpg

johnoly99
Printmaster!
Posts: 736
Joined: Mon Mar 26, 2012 1:07 pm
Location: Goshen, IN

Re: First Prints

Post by johnoly99 » Sun Sep 30, 2012 9:05 pm

Darus, good lookin progress you have made in so few prints! Youll get it im no time. We are always here to help

Post Reply

Return to “What are YOU making?”