How to Load Test a 12 or 24v PSU

User avatar
briankb
Printmaster!
Posts: 106
Joined: Thu Jun 13, 2013 11:50 am
Location: North Florida - USA
Contact:

How to Load Test a 12 or 24v PSU

Postby briankb » Tue Sep 01, 2015 8:25 pm

I recently picked up a Prusa i3 kit for $300 (new including shipping). After getting it working and even printing well but for the past few days I'm having intermittent issues and I'm trying to determine if it is the power supply (12v) or the controller board (MKS Base v1.3).

I removed the PSU and tested the voltage at the AC input and the three DC outputs but they were all as expected.

So now I'm trying to think how to check the PSU again while it's under a load of some kind.

I don't have any good ideas on how to do this, I have a few strips of 12v LED lights but I'm not sure that would put enough on it.

Any suggestions other than hooking up the printer and running it?
- CNC's: Rostock Max upgraded to v3.2, Prusa i3 MK3 MMU, Formlabs Form SLA, Shapeoko3 CNC, Palette+, Palette 2 Pro
- Software: Fusion 360, SpaceClaim Engineer, Simplify3D, Repetier Firmware & Host, VCarve Pro

User avatar
geneb
ULTIMATE 3D JEDDI
Posts: 4751
Joined: Mon Oct 15, 2012 12:47 pm
Location: Graham, WA
Contact:

Re: How to Load Test a 12 or 24v PSU

Postby geneb » Wed Sep 02, 2015 8:59 am

Don't you have a heated bed on the printer? If not, get one and test the voltage while it's heating the bed.

g.
Delta Power!
Defeat the Cartesian Agenda!
http://www.f15sim.com - 80-0007, The only one of its kind.
http://geneb.simpits.org - Technical and Simulator Projects

User avatar
briankb
Printmaster!
Posts: 106
Joined: Thu Jun 13, 2013 11:50 am
Location: North Florida - USA
Contact:

Re: How to Load Test a 12 or 24v PSU

Postby briankb » Wed Sep 02, 2015 10:29 am

Indeed and I have an extra one, wish I had just thought of that... thanks!
- CNC's: Rostock Max upgraded to v3.2, Prusa i3 MK3 MMU, Formlabs Form SLA, Shapeoko3 CNC, Palette+, Palette 2 Pro
- Software: Fusion 360, SpaceClaim Engineer, Simplify3D, Repetier Firmware & Host, VCarve Pro

BuckeyeVolunteer
Printmaster!
Posts: 44
Joined: Sat Aug 29, 2015 9:04 pm

Re: How to Load Test a 12 or 24v PSU

Postby BuckeyeVolunteer » Mon Nov 09, 2015 12:26 pm

I have the same problem it's the MKS v1.3 board.


Return to “Power Supplies”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest