Gcode from slicer is not heating extruder

A place to talk about slic3r software (http://slic3r.org)
Koops
Prints-a-lot
Posts: 31
Joined: Tue Jun 14, 2016 11:00 am

Gcode from slicer is not heating extruder

Postby Koops » Sun Jul 03, 2016 7:56 pm

I've been through all the settings and the config wizard and no matter what I seem to do, I cannot get the gcode from Slic3r to heat the extruder.

Help appreciated

IMBoring25
Printmaster!
Posts: 612
Joined: Wed Mar 18, 2015 1:11 am

Re: Gcode from slicer is not heating extruder

Postby IMBoring25 » Sun Jul 03, 2016 8:03 pm

Have you set the start g-code to the same as the start g-code from MatterControl?

I'm not sure if MatterControl is the same (it crashed 100% of the time on the machine I was using when I finished the printer, so I went to Repetier Host for it and haven't looked back), but Repetier-Host with default settings adds start and finish gcode of its own that are incompatible to imported gcode. You may need to disable this.

Koops
Prints-a-lot
Posts: 31
Joined: Tue Jun 14, 2016 11:00 am

Re: Gcode from slicer is not heating extruder

Postby Koops » Sun Jul 03, 2016 8:11 pm

IMBoring25 wrote:Have you set the start g-code to the same as the start g-code from MatterControl?

I'm not sure if MatterControl is the same (it crashed 100% of the time on the machine I was using when I finished the printer, so I went to Repetier Host for it and haven't looked back), but Repetier-Host with default settings adds start and finish gcode of its own that are incompatible to imported gcode. You may need to disable this.



I will take a look at this and get back to you, thank you very much for your guidance, it has been invaluable!

User avatar
Tincho85
Printmaster!
Posts: 659
Joined: Sun Nov 03, 2013 12:27 pm
Location: Buenos Aires, Argentina

Re: Gcode from slicer is not heating extruder

Postby Tincho85 » Sun Jul 03, 2016 8:44 pm

Repetier-Host rocks.
If you can't solve it, install Rep H and use the built-in slic3r or the Cura engine. They both work great.

Here is a guide.
https://mega.nz/#!7RxVXTiS!3OIVH4sTLGzqb7l2iwrXRviUAL-yVUIhH_h_B9FqfK8
Martín S.

Koops
Prints-a-lot
Posts: 31
Joined: Tue Jun 14, 2016 11:00 am

Re: Gcode from slicer is not heating extruder

Postby Koops » Tue Jul 05, 2016 6:58 pm

Hey guys, downloaded r-host and set everything up and still nothing with regards to it heating the extruder, target remains 0 on lcd screen, heats the bed though

I am able to manually control the extruder before initiating a print, but once I initiate a print, there is no target for the extruder and it is unresponsive to gcode commands or manual control via r-host

Koops
Prints-a-lot
Posts: 31
Joined: Tue Jun 14, 2016 11:00 am

Re: Gcode from slicer is not heating extruder

Postby Koops » Tue Jul 05, 2016 8:27 pm

Managed to solve it with some fiddling, no idea what the problem was in the end though, just deleted pre sets and reconfigured a few times as well as restart both comp and printer

User avatar
Xenocrates
ULTIMATE 3D JEDDI
Posts: 1472
Joined: Wed Sep 23, 2015 2:55 pm

Re: Gcode from slicer is not heating extruder

Postby Xenocrates » Tue Jul 05, 2016 9:02 pm

Is this with a duet controller or similar?
Machines:
Rostock Max V2, 760W corsair modular PSU, PT100 enabled E3D V6 and volcano, self adjusting carriages, Raymond style enclosure
Automation Technology 60W laser cutter/engraver

Sic Transit Gloria Mundi
01-10011-11111100001

Koops
Prints-a-lot
Posts: 31
Joined: Tue Jun 14, 2016 11:00 am

Re: Gcode from slicer is not heating extruder

Postby Koops » Wed Jul 06, 2016 8:47 am

Xenocrates wrote:Is this with a duet controller or similar?


Running the standard rambo if thats the right answer?


Still unable to get the fans running during bridging!

Koops
Prints-a-lot
Posts: 31
Joined: Tue Jun 14, 2016 11:00 am

Re: Gcode from slicer is not heating extruder

Postby Koops » Wed Jul 06, 2016 8:49 am

This is becoming a running commentary, managed to get the cooling working! Only works during a lower layer height though?


Return to “Slic3r”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest