Noise from Y axis stepper

The one, the only, the Atremis. Forum for the monster metal machine from SeeMeCNC
pjkoths
Plasticator
Posts: 5
Joined: Tue Jan 02, 2018 11:40 pm

Noise from Y axis stepper

Postby pjkoths » Thu Mar 22, 2018 4:09 pm

Hello -
I have had my Artemis for about a month and it has performed well.

Lately I have been getting a noise from the Y axis stepper motor. There is a "TIC . . .TIC . . TIC. . . " sound as the stepper moves. I was wondering if this might be motor bearings. There is nothing I can see that might cause the noise - the belt looks okay - no wear.

Any ideas?

Pete

User avatar
geneb
ULTIMATE 3D JEDDI
Posts: 4751
Joined: Mon Oct 15, 2012 12:47 pm
Location: Graham, WA
Contact:

Re: Noise from Y axis stepper

Postby geneb » Fri Mar 23, 2018 7:55 am

Move the carriage by hand and see if you can feel that "tick" in the carriage. Also listen at the turn-around at the bottom of the tower.

g.
Delta Power!
Defeat the Cartesian Agenda!
http://www.f15sim.com - 80-0007, The only one of its kind.
http://geneb.simpits.org - Technical and Simulator Projects

pjkoths
Plasticator
Posts: 5
Joined: Tue Jan 02, 2018 11:40 pm

Re: Noise from Y axis stepper

Postby pjkoths » Fri Mar 23, 2018 4:26 pm

The carriage moves freely and smoothly without the belt attached the stepper or turn-around. The noise is coming from the stepper motor and there is also some drag each time it clicks. I believe it is in the stepper motor assembly. I am going to contact SeeMeCNC for support unless you have an idea to fix it.

Thanks,
Pete

wepollock
Printmaster!
Posts: 180
Joined: Wed Apr 19, 2017 7:18 pm

Re: Noise from Y axis stepper

Postby wepollock » Sat Mar 24, 2018 12:04 am

It might pay to check the connector from the stepper motor in question to the duet board.

It's possible a contact has to be redone; or is not seated in the housing.
It's also possible the entire connector-housing for that stepper is not seated on the duet.
Also check the color coding of the wires.

User avatar
dmo
Printmaster!
Posts: 56
Joined: Mon Nov 02, 2015 3:18 pm
Location: Washington, DC
Contact:

Re: Noise from Y axis stepper

Postby dmo » Sat Mar 24, 2018 9:50 am

Let us know what you find out. I'm getting noise from my y axes as well. It's taken a while for me to track it down but it's in the rail. I have play in my carriage towards the bottom 1/4 of the rail. I may also have some bearing issues as well. The rest of it is fine. Mine's been doing this from the start but is getting worse. I'm getting ready to submit a ticket as well.

pjkoths
Plasticator
Posts: 5
Joined: Tue Jan 02, 2018 11:40 pm

Re: Noise from Y axis stepper

Postby pjkoths » Sat Mar 24, 2018 12:25 pm

I submitted a ticket.
Everything has worked well since I got it a month ago, the click or ticking noise just started with the last print.

All connections are solid and wiring correct. The noise is there when the printer is off or on. Manually moving the Y axis motor while off results with the same noise so on or off the same.

wepollock
Printmaster!
Posts: 180
Joined: Wed Apr 19, 2017 7:18 pm

Re: Noise from Y axis stepper

Postby wepollock » Sat Mar 24, 2018 1:03 pm

just guessing what to check; perhaps the grub screw is the issue.



On another note, as I am lightly lubricating the linear rails with lithium grease I do see a very small amount of dirt working its way out.


Return to “Artemis”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest